Can someone show me how to solve this fraction problem? (6th Grade math)?

Can someone show me how to solve this fraction problem? (6th Grade math)? Topic: Can someone show me how to solve this fraction problem? (6th Grade math)?
May 24, 2019 / By Gaby
Question: Here's the math problem. Pamela Spent 2/3 of an hour doing homework. She solved math problems for 2/5 of that time and read her science book for 3/5 of that time. What fraction of one hour did Pamela spend. Solving math problems? Reading her science book? Thanks.
Advertisement
Best Answer

Best Answers: Can someone show me how to solve this fraction problem? (6th Grade math)?

Day Day | 10 days ago
Well, lets break this down. There are 60 minutes in an hour. If Pamela spent 2/3 of an hour doing homework, how many minutes total did she spend? 60 mins x 2/3 = what? All you have to do is divide 60 mins by 3 ( = 20 minutes) and multipy by 2 ( = 40 mins). So: (60/3) x 2 = 40 minutes She spent 40 minutes total doing homework. Now do the same for the rest of them: She solved math problems for 2/5 of that time. Remember she spent 40 minutes of that time so you have: (40/5) x 2 = minutes spent on math 40/5 = 8 minutes x 2 = 16 minutes on math. And then just to the same for the last part, reading her science book. Just make sure both of your answers added together add up to 40 minutes total. Hope that helps :)
👍 248 | 👎 10
Did you like the answer? Can someone show me how to solve this fraction problem? (6th Grade math)? Share with your friends
Day Originally Answered: How do I solve this math problem?
Use a system of equations. y=mx+b. m would be their speed. b is when they leave. Make two equations, then solve the by combining the two into a solvable one variable equation.

Brianna Brianna
ok here is how it works. there are 60 minutes in an hour and if you divide that hour by three you get 20 min. so each third is 20 minutes so total time spent is 40 minutes. So now you have to divide up the forty min into 5ths. 5 goes in to 40 8 times so eight minutes for each 1/5. 2x8=16min that is math time and 3x8=24min science time. Your proof is 16+24=40. I hope this helps.
👍 100 | 👎 2

Alexis Alexis
2/3 of an hour= 40 mins 40x(2/5)=16 mins 40x(3/5)+=24 mins 16/60=4/15 hour 24/60=2/5 hour
👍 91 | 👎 -6

Tylar Tylar
Turn the fractions in the like denominators. That's so easy. How could you not have figured it out?! My fifth grade brother could have figured it out!
👍 82 | 👎 -14

Tylar Originally Answered: 4th grade math problem! (PLEASE HELP!)?
let x = mark's age 4x = mom's age x + 4x = 30 5x = 30 x = 6 mark is 6 yrs old and his mom is 24 y.o. If they want a table (alg is probably too advanced for 4th grade), it could look something like this: Mark's age: 1 , 2, 3, 4, 5, 6.... Mom's age: 4, 8, 12,16,20.24.... their sum: 5, 10....and so on obviously, though, you don't need the first few, as the mom would still be a child. that's it! ;)
Advertisement

If you have your own answer to the question Can someone show me how to solve this fraction problem? (6th Grade math)?, then you can write your own version, using the form below for an extended answer.